KRÖNIKA: Ständigt uppkopplad, aldrig avkopplad

Jag orkar inte mer. Jag tror inte att jag klarar av en dag till. Jag pallar helt enkelt inte att vara uppkopplad på sociala medier dygnet runt. Senast jag kände mig riktigt avkopplad var nog…

Nej, jag kommer inte på det. Jag kommer inte ihåg senast jag kände mig riktigt avkopplad. Troligtvis var det en gång för länge sedan när man var utomlands och WiFi inte hade tagit sig så långt. Det är ju drömmen idag, att komma till ett hotell som inte har WiFi och tvingas till att vara ifrån ett av dagens värsta beroenden – sociala medier.

Det slog mig när jag vaknade supertrött efter 11 timmars sömn att det är något som inte stämmer. Hela helgen har jag sovit, sovit och sovit. Trots det har jag känt mig fullkomligt omotiverad till allt – skola, kärlek, välgörenhet och jobb under ett tag. Ingenting känns kul längre. Trots känslan av hopplöshet plockade jag upp mobilen, kollade igenom facebook, facebook-chatten, mina tre instagram-konton och twitter. Till större delen möts man av skit – gnälliga inlägg, idioti (som att Trump nu har flyttat in i vita huset) eller dödsfall. Det är alltså det jag startar min dag med och inte nog med det, jag avslutar den på samma sätt.

Jag har alltid varit hopplös när det gäller sociala medier men det blir bara värre och värre. Så fort jag sitter i soffan så är telefonen där och jag bara ser hur mina fingrar jobbar för att ta sig igenom allt. Min skalle bara snurrar – tillslut vet jag varken ut eller in. Samtidigt sitter världens underbaraste människa bredvid mig i soffan och vi hinner knappt prata för att jag är så obehagligt beroende av allt på min telefon. Kusligt. När vi kryper till sängs så ska jag ”bara” kolla igenom allt en gång till (som att något hänt under de 2 minuter jag borstade tänderna…) och det blir en snabb god natt-puss och sedan fortsätter jag scrolla.

Jag skäms över mitt beteende. Jag är så ruggigt beroende av sociala medier och min telefon.

För att orka med mina studier, på 150%, gjorde jag ett dagsschema. Det innefattar ungefär 45 minuter av sociala medier på en dag och det är ju ganska lagom kan jag tycka. En dag lyckades jag hålla mig till schemat innan allt barkade och nu vet jag inte ens om 4-5 timmar räcker.

Är det bara jag eller håller ni också på såhär? I så fall undrar jag varför? Varför har vi blivit så beroende av oviktiga saker? Ja, ni hörde rätt – oviktiga saker. Det kan väl finnas något vettigt, typ 1 av 100 men till större delen är det "roliga" filmklipp, gnäll och tråkigheter.

Ibland funderar jag på att ta bort alla mina sociala medier; facebook, instagram och twitter. Bara tanken får mig att må bättre men samtidigt kommer det en klump i magen som säger att allt blir så svårt då. Det är ju så vi kommunicerar med varandra idag så hur ska jag få veta vilken tid vi ska mötas i skolan för att plugga ihop, hur ska jag veta vad alla mina vänner gör om jag inte ser deras bilder och hur ska jag kunna delge mitt eget liv om jag inte finns där?

Jag vet att svaren är enkla. Alla behöver inte veta vad som händer i mitt liv, jag kan ringa mina vänner och ta reda på hur dem verkligen har det och dem jag pluggar med kan faktiskt skriva sms och inte bara i en facebook-chatt.

”Men tänk om…” kommer troligtvis att vara min största fiende framöver. Varje gång jag vill ta bort mina sociala medier kommer tanken som börjar med ”men tänk om…” att dyka upp. Nåväl, jag ger mig inte utan en kamp.

Mitt mål är att sluta vara konstant uppkopplad och istället hitta tillbaka till glädjen med livet och känslan av att ibland vara helt avkopplad.

Hur känner du? Är du också mer uppkopplad än avkopplad? Ska vi göra det här tillsammans?

13 kommentarer publicerat i Krönikor
Taggar: Claes Malmberg, Krönika, Lisa, Lisa Bengtsson, Robert Gustafsson, avkopplad, avkoppling, krönikor, krönikör, reneés brygga, social, sociala medier, uppkopplad, yoga
#1 - - Malin:

Ed Sheeran vet jag inte har smartphone längre av just den anledningen. Han orkade inte vara kontaktbar på tusen sätt, dygnet runt. Och det kan man ju förstå... Själv tvingades jag bort från sociala medier under en semester i Karibien förra sommaren och upptäckte hur skönt det var att pausa. Nu har jag sociala medier- och mobil-fri eftermiddag en dag i veckan och trivs med det. Jag har också dragit ner på twittrandet rejält efter en incident för ett par år sedan när en vilt främmande person i Kanada av alla ställen blev provocerad av något jag skrivit till en vän (någonting helt oskyldigt) och drev en hård kampanj i flera veckor mot oss, med personhot och manipulerade screenshots av det vi twittrat osv. Det lärde mig verkligen att allt som man gör på sociala medier har en större publik än man någonsin kan tänka sig.

#2 - - JUNITJEJ:

Inför mobilförbud!

#3 - - Hanna:

Jag känner också ibland att jag är beroende av sociala medier. De flesta dagar tycker jag dock att jag har en rätt så bra balans ändå. Min stora last är instagram. Tycker det är galet kul att lägga ut träningstips och videos. Facebook scrollar jag bara någon gång om dagen.

#4 - - Emmelie:

Sjukt viktigt inlägg! Helt sjukt egentligen hur mycket tid man lägger på att sitta och scrolla på telefonen.

#5 - - Netti Starby:

Så himla bra skrivet och många lägger alldeles för mycket tid på sociala medier. Facebook undviker jag i första hand men bloggen och instagram är svårare :-D Jättebra att du lyfter det här! <3 Kramis

#6 - - carolina:

Då jag jobbar heltid, är mamma och fru så blir det begränsad tid på nätet. Men då bloggen är mitt intresse, min hobby så är det inget jag vill ta bort. Utan jag bloggar på söndagar och då skriver jag inlägg för veckan som kommer, vilket tar några timmar. Sen är jag aktiv på instagram på veckorna.

Sen är det den där dötiden på nätet som är så förbannat farlig. Att man bara måste kolla instagram eller facebook FLERA ggr om dagen. Och där kan jag skära ner massa tid. Så jag är med dig, mindre dötid på nätet :)

#7 - - Film&serier bloggen:

Du tar verkligen upp ett viktigt ämne, känner igen mig i dig, men inte lika allvarligt.
Tänk om man kunde hålla sig borta från sociala medier... typ en dag/vecka utan att det gör något?

#8 - - Johanna:

Verkligen ett jätte viktigt ämne, jag är så beroende av min mobil tyvärr. Ägnar på tok för mycket tid av dagen att scrolla på sociala medier.

#9 - - Katta:

Jag kan inte hålla med dig mer! Vi är alldeles för uppkopplade och missar allt annat fint i livet. Jag ska absolut också försöka att dra ner på dator och mobil och ägna mig åt andra saker! :)

#10 - - Cecilia:

3 minuter medveten andning varje dag ger positiva effekter på stressnivån under 6 timmar! Jag mediterar varje dag, det är ett sätt för mig att komma ner i mig själv och skala bort allt annat som tar upp en massa energi i huvudet. Sen har jag telefonen på flygplansläge på natten, och jag unnar mig att gå upp en timme tidigare på morgonen för att meditera. Unna dig att börja en ny vana, ställ in timern på 3 minuter och bara sitt och andas.

#11 - - Bambi:

Sjukt viktigt. När man t.ex. inte kan lägga ifrån sig mobilen ens vid matbordet så kanske man borde börja fundera på om det är värt att vara uppkopplad så konstant

Svar: Eller hur!
Lisa Bengtsson

#12 - - Martina:

Känner igen mig väldigt väl i det du skriver!
Just nu är jag sjukskriven till 50% pga utmattningsdepression och jag vet att det ständiga uppkopplandet är en del av problemet. Jag har börjat skala ner. Tagit bort fb och andra appar på mobilen. Försöker använda stationära datorn när jag väl är uppkopplad. Men det är svårt.. det är så lätt att trilla dit igen. "Jag ska bara titta lite.."
Men efter dessa veckor som sjukskriven inser jag att jag måste dra ner ännu mer om jag ska kunna må så bra som jag vill och börjar inse att det verkligen inte är värt det. Nu är det som sagt inte bara den biten som får mig att må dåligt men tiden jag lägger ner på sociala medier och annat surfande kan jag lägga på att ta hand om mig själv, varva ner och njuta av annat.

Superbra och viktigt inlägg! Jag tror helt klart många är i samma sits.

#13 - - Emma:

Vilket bra inlägg! Jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. För mig gör det i vågor, ibland lägger jag massor med tid på strunt i min telefon och datorn, men ibland bara lite. När det är värst har jag ibland tagit tid för att se hur lång tid jag tillbringar på sociala medier. Oftast är det mer än vad jag tror, vilket är lite skrämmande.